biruchiyart.com.ua


 



«Неошаманізм» від резиденції BIRUCHIY на Kyiv Art Fair 2019

куратор: Наталія Філоненко (Ванкувер, Канада)

учасники проекту:

Андрій Блудов (Київ), Володимир Будніков (Київ), Артем Волокітін (Харків), Ксенія Гнилицька (Київ), Володимир Гуліч (Запоріжжя), Жанна Кадирова (Київ), Юрій Коваль (Львів), Андрій Лобов (Київ), Настя Лойко (Запоріжжя), Тетяна Маліновська (Харків), Олекса Манн (Ужгород), Альона Науменко (Київ), Віктор Покиданець (Миколаїв), Марія Прошковська (Київ), Влада Ралко (Київ), Ельміра Шемседінова (Київ), Аліна Якубенко (Київ), Альбіна Ялоза (Одеса).

 

Міжнародний симпозіум сучасного мистецтва BIRUCHIY представить в межах київського тижня сучасного мистецтва на арт-ярмарку Kyiv Art Fair 2019 колективний проект «BIRUCHIY 018 або НЕОШАМАНІЗМ. СИЛА РИТУАЛУ» присвячений дослідженню поняття «неошаманізм», що об’єднує різноманітні явища, пов'язані з освоєнням магічних і містичних практик сучасними людьми, незалежно від їх походження та культурних традицій.

«Шаманські практики стали універсальними - очистилися від етнічного, територіального і релігійного контексту та адаптовані до будь-якої людини» - коментує куратор проекту Наталія Філоненко (Ванкувер, Канада) – «Художник у сучасному суспільстві може демонструвати конструктивний та толерантний погляд на співіснування та взаємодію різних релігійних та культурних кодів, може виступати як філософ та провідник прогресивних ідей, які сприяють вибудовуванню позитивної ментальності у сучасній Україні».

Мультимедійний проект було створено на півострові Бирючий Херсонської області у вересні 2018р., де вже протягом останніх 14 років традиційно збираються  українські та закордонні митці для участі в найдовше існуючій в Україні мистецькій резиденції. Минулого року проект було реалізовано за підтримки грантової програми Українського Культурного Фонду. Після підсумкової виставки результатів художнього дослідження в галереї сучасного мистецтва на півострові Бирючий, в жовтні 2018 р. проект був експонований в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї та у листопаді в просторі Туристичного інформаційного центру м. Запоріжжя ArtHub Zp, у лютому 2019 р. проект побачили в Хмельницькому обласному художньому музеї. За підсумками проекту виданий однойменний каталог, який включив до себе культурологічні тексти, ілюстрації робіт учасників, рецензії мистецтвознавців і експозиції виставок.

На виставці мистецьких творів резиденції BIRUCHIY на Kyiv Art Fair 2019, відвідувачі зможуть побачити живопис, графіку, фото, офорт, відео-арт та інтерактивні полотна.

Також, 24 травня о 16:00 в межах Kyiv Art Fair 2019, відбудеться лекція кураторки проекту Наталії Філоненко, присвячена впливу Нової Ери (New Age) - найбільш впливового релігійно-філософського руху ХХ століття - на сучасне світове мистецтво. Неошаманізм, як інструментарій New Age, об'єднує все, що пов'язано з освоєнням магічних і містичних практик сучасними людьми, це різноманітні нетрадиційні психотехніки, спрямовані найчастіше на нашу підсвідомість. 

Починаючи з 60-х років, коли ідеї буддизму, індуїзму та New Age поширилися в Західній культурі, художники почали створювати власні ритуали та практики, входити в образи шаманів чи богів. Вони намагалися зробити мистецтво медитативним та створювали свої роботи як місця для духовної трансформації: (Джозеф Бойс (Joseph Beuys, Germany), Джеремі Шоу (Jeremy Shaw, Canada), Нам Джун Пайк (Nam June Paik, Korea), Марина Абрамович (Marina_Abramović, Yugoslavia), Марк Рoткo (Mark Rothko, US), Анжеліна Ферле (Angelina Pwerle, Australia), Джеймс Тюррель (James Turrell, US), Угo Рoндінoне (Ugo Rondinone, Switzerland), Oлафур Еліасcoн (Olafur Eliasson, Icelandic-Danish), Такаші Муракамі (Тakashi Мurakami, Japan), Йоханес Пауль Райтер (Johannes Paul Raether (German), Ліна Ірис Віктор (Lina Iris Viktor, British-Liberian).

Більше фото тут