biruchiyart.com.ua


 



BIRUCHIY - SHARHOROD

 “Hava Nagila”

19-31 травня 2021

 

У серпні 2006 року, коли відбувся перший заїзд художників до Шаргорода, я готувався до нашого першого симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY, який відбувся вже за місяць, у вересні. На ті початкові шаргородські фестивалі мені не довелося приїхати, але оскільки багато митців, резидентів "Бірючого", бували у Шаргороді, то це містечко заочно сприймалося мною як щось близьке і відоме.
 
Вперше я відвідав Шаргород у 2015 році, разом із Жанною Кадировою. Маленьке містечко у вінницькій області. Тихе та спокійне. Перетин різних культур. Ми приїхали провідати «Пам’ятник пам’ятнику», Жанниного авторства та з’ясувати можливості відновлення резиденції у цьому місті. Нас зустічав підприємець Григорій Саулко, який є справжнім ентузіастом і закоханою у це місто людиною. 
 
Після того візиту були перемовини, написання грантів на реставрацію місцевої синагоги (видатної пам’ятки архітектури 1589 року), залучення інвестицій для створенння готелю на терені цукрового заводу та багато зустрічей, планів, міркувань.
І ось цієї весни, наприкінці травня 2021 року, через п’ятнадцять років із першого візиту художників до Шаргорода, ми відновлюємо цю традицію резиденцією «Хава Нагіла».
 
«Радіємо» - саме так під час пандемії кажуть митці. Глобальна політична та економічна криза не здатна завадити художнику. Скоріше це новий виклик, нова тема для дослідження та рефлексії, як і для спілкування, яке все більше переходить в онлайн формат. 
 
Разом із митцями ми хочемо нагадати, що варто не впадати у відчай, триматися позитиву, робити улюблені справи та знаходити нові можливості.
 
Комісар міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY 
Козуб Геннадій
УЧАСНИКИ:
 
  1. Сергій Братков
  2. Жанна Кадирова
  3. Микита Кравцов
  4. Максим Мамсіков 
  5. Микола Маценко
  6. Світлана Ратушнюк
  7. Данііл Рачинский 
  8. Андрій Ревковський
  9. Олексій Сай
  10. Олег Тістол
  11. Ілля Чичкан
  12. Юрій Шабельников 
  13. Маша Шубіна